03mrt

Welke social media trends gaan we zien in 2017?

Social media gaat in 2017 gewoon door en het gebruik van sommige social media kanalen zal in 2017 alleen maar gaan stijgen. Welke social media trends gaan we zien in 2017? Al jaren weten we dat Twitter steeds minder populair wordt en het gebruik niet stijgt, dat Instagram een flinke groeispurt heeft gemaakt en dat Facebook onder ouderen steeds populairder wordt. Hoe gaat dat verder in 2017?

Voorspellingen Social Media gebruikt

  • Stijging onder ouderen gebruik social media.
  • Instagram wordt groter dan Twitter
  • Facebook groeit niet verder onder jongeren
  • Youtube, Snapchat en Instagram stijgen explosief in beeld- en livecontent op social media.

Welke voorspellingen zijn hier van uitgekomen?

Twitter uit de Top 5 meest gebruikte social media.

Whatsapp is al jaren een van de meest gebruikte social media kanalen. In Nederland gebruiken zo’n 10,9 miljoen mensen deze app. Bijna iedereen heeft het op zijn telefoon en ook wordt het als Desktopversie veel gebruikt. Facebook kan genieten van een mooie tweede plaats met ruim 10,4 miljoen gebruikers. Het medium wordt door 7,5 miljoen gebruikers dagelijks gebruikt om up to date te blijven van de gebeurtenissen in hun sociale kringen.

 

Social media trends 2017 ensanne
Bron: Social media onderzoek 2017 Newcom Research & Consultancy

In vergelijking met andere social media kanalen is het dagelijks gebruik bij Whatsapp en Facebook veel groter dan bij bijvoorbeeld YouTube of LinkedIn.

Instagram is de snelste groeier geworden onder social media gebruikers. Ruim 3,2 miljoen mensen hebben een account en sluit daarmee de Top 5 af van populairste social media kanalen. Twitter staat stabiel op 2,6 miljoen gebruikers.

Snapchat en Instagram populair onder jongeren.

Snapchat is waarschijnlijk de snelste groeier afgelopen jaar. Het is bijna verdubbeld. Waar vorig jaar nog maar 1 miljoen mensen zich op de gevoelige plaat vastlegde, is dat dit jaar bijna verdubbeld, met ruim 1,9 miljoen gebruikers. Ook de gebruikers zijn heel erg actief, dagelijks zijn er 960.000 mensen op de app te vinden.

Social media trends 2017 ensanne
Bron: Social media onderzoek 2017 Newcom Research & Consultancy

Snapchat is vooral erg gegroeid onder het gebruik van jongeren. Instagram kunnen we daar ook bij neerzetten. Het gebruik van Facebook onder jongeren is dit jaar afgenomen ten opzichte van vorig jaar, zo’n kleine 8 procent.

Pinterest blijft groeien. Het online prikbord wordt door ruim 2,4 miljoen Nederlanders gebruikt. Dagelijks is het gebruik niet echt gegroeid, met ruim 381.000 dagelijkse prikkers blijft het gebruik hier iets achter.

Opa en Oma op Facebook

Verder zien we dat het gebruik van social media onder ouderen is toegenomen en dan met name op Facebook en Whatsapp. In de overige leeftijdsgroepen zien we dat deze groei niet zo groot is als bij de groep van de 65+.

Bron: Social media onderzoek 2017 Newcom Research & Consultancy

Voorspellingen voor 2018

  • Stijgend gebruik van social media onder ouderen. Jongeren haken niet af, dus het social media medium blijft gestaagd doorgroeien.
  • Facebook, Whatsapp en Youtube domineren volgend jaar de Top 3 en dit zal ook de Top 3 onder jongeren zijn.
  • Instagram is volgend jaar qua dagelijkse gebruikers groter dan Youtube.
  • Snapchat zal stijgen en Twitter voorbij gaan als het gaat om totaal gebruik.

 


Over het onderzoek

Newcom voert al sinds 2010 het grootste onderzoek van Nederland uit naar het gebruik van Social Media. Zij geven elk jaar voorspellingen en toetsen deze of ze zijn uitgekomen. Hier kan je het complete onderzoek opvragen en downloaden..


 

OVER DE SCHRIJVER

Talitha Berger
Talitha is projectmanager bij ensanne en blogt vol enthousiasme over praktische tips bij e-mail & content marketing.

Laat een bericht achter