Instagram
17feb

Instagram voor beginners: 10 gouden tips!

Als je gek op fotograferen bent, dan kun je niet zonder Instagram. Een feelgood social media platform en het snelst groeiende platform in Nederland. De mooiste foto’s, de prachtigste landschappen en ga zo maar verder! Op Instagram vind je altijd genoeg inspiratie, van outfits tot inrichting van je huis. Of misschien wel voor je volgende reis. Maar als jij er foto’s op zet, ben je nog niet helemaal tevreden. Hoe kan je jouw Instagram naar een hoger niveau tillen? Ik geef je 10 gouden tip!

Omdat ook bij Instagram de tijd niet stil staat en er in rap tempo nieuwe features worden gelanceerd, vond ik het wel eens tijd voor de beginnende Instagrammers wat tips en trics op ensanne te plaatsen.

Instagram voor beginners

 1. Ontdek het social media platform
  Oefening baart kunst. Ontdek Instagram, wat kan je er allemaal mee, welke filters vind je het mooist. Wil je een wit kader om je foto of wil je portretten. Als je niet weet hoe het werkt, kan je er nooit plezier uit halen. Ben je niet tevreden, de foto kan je zo weer verwijderen.
  ———-
 2. Laat je inspireren
  Als je het heb uitgevonden, laat je dan inspireren voor bijvoorbeeld de grote op aarden onder de Instagrammers. Ook hashtags zijn handige inspiratiebronnen. Klik er op een en je ziet duizenden inspiratiebeelden. Heb je een leuke Instagrammer gevonden? Volg deze. Zo kan je altijd kijken naar zijn uploads. Ook kan je zien hoe zij met de volgers om gaan. Reageren zij op reacties? Of juist niet?
  ———-
 3. Gebruik foto’s van je camera én van je telefoon!
  Hoewel gebruikers zoals jij en ik waarschijnlijk alleen maar foto’s van onze telefoon gebruiken, is het dus hartstikke oke om foto’s te plaatsen die je met je digitale camera of iets dergelijks gemaakt hebt. Het voordeel hiervan is dat je een hogere kwaliteit foto’s hebt, en dat zie je natuurlijk terug op je Instagram. En hoe mooier je foto’s, hoe meer mensen op je profiel komen, wat zeker meer volgers oplevert. Als je dus op reis bent, of onderweg en je wilt iets plaatsen over waar je bent of wat je doet, kan dit prima met je telefoon, maar probeer als je niet meer “live” bent, de foto’s te uploaden vanaf je camera. Je zal zien dat dit je Instagram naar een hoger niveau tilt.
  ———-
 4. Take it easy met filters.
  Om het overzichtelijk te houden op je Instagrampagina is het denk een van de meest waardevolste tips om het overzichtelijk te houden. Wissel niet met elke foto van filter. Maar ontwikkel je eigen stijl.Tuurlijk heeft iedere Instagrammer een ontdekkingsfase, want zo leer je wat het beste bij je past. Maar als je eenmaal je signature gevonden hebt, stick to it! Zo kan je je merk of website verspreiden op Instagram. Zelf gebruik ik op mijn Instagram altijd de filters van VSCO. Hier kan je goed in bewerken, de intensiteit en nog makkelijker, als je tevreden bent over een instelling kan je hem zo kopiëren naar je andere foto’s. Dan hoef je alleen te spelen met licht of donker.Misschien wel de moeilijkste uitdaging op weg naar Instagram professional is om je eigen stijl te vinden en trouw te blijven aan deze stijl. Dus wees kritisch als je denkt dat je je eigen stijl hebt gevonden. Is dit wat ook past bij je blog?

  Instagram voor beginners - ensanne
  Zorg dat je een bepaalde filter en stijl gebruikt!

  ———-

 5. Vierkant, rechthoekig, speel met de afmeting van je foto’s.
  Voorheen kon je alleen vierkante foto’s plaatsen en rechthoekige foto’s met een wit kader (dit kon alleen via een speciale app). Gelukkig kan je vandaag foto’s uploaden in vele formaten, van vierkan tot landschap tot edgewise. Ik persoonlijk plaats bijna alleen maar foto’s op vierkant formaat, maar met uitzondering gebruik ik het rechtop format.
  ———-
 6. Meer volgers betekent investeren in je volgers!
  Net als bij een blog of ander social media platform is het bij Instagram het zelfde recept als het gaat om meer volgers, trouwe volgers. Tegenwoordig weten we dat het aantal volgers niet snel meer iets zegt, en dat het om de engagement gaat. Toch is het fijn als je een community opbouwt op Instagram. Mensen die je foto’s liken en reageren onder je foto’s. Dit werkt bemoedigend en zorgt dat je engagement stijgt. Zo bouw je je community op op Instagram. Dit kan weer positief werken voor je blog op je andere medium wat je promoot via Instagram.
  ———
 7. Nederlands of Engels? Welke taal kies je?
  Instagram is natuurlijk van origine een Engelse/Internationale app. Ik zelf schrijf mijn teksten op Instagram in het Engels, met af en toe een uitstapje in het Nederlands. Het is fijn dat je in het Engels met bijna alle Instagram gebruikers kan communiceren. Dus als je een Engelse hashtag gebruikt, komen er ook Engelse gebruikers op jouw pagina. Daarnaast is het goed om ook je Engelse taal op te halen ;).
  ———
 8. Hashtags, hashtags en nog meer hashtags.
  Voor het krijgen van reacties buiten je vaste volgers zijn hashtags echt heel handig. Er zijn hashtags met duizenden foto’s. Super handig als je bijvoorbeeld ergens bent en je wilt weten wat er te zien is, of waar je lekker kan eten. Maar ook gewoon als je blindelings door de bibliotheken van Instagram zit te snuffelen. Op instagram kan je 30 sleutelwoorden onder elke foto zetten. Sommige mensen kiezen om deze in het oorspronkelijke bericht te schrijven en andere kiezen ervoor om dit in een wolk eronder te plaatsen. Het is maar net wat je mooi vind.

  Instagram voor beginners - ensanne
  Hashtags kunnen je helpen bij inspiratie maar ook bij het verkrijgen van volgers

  ———-

 9. Wanneer post je iets op Instagram?
  Je kan nu naast Instagram foto’s uploaden ook stories posten. Dat lijkt super veel op de Snapchat, alleen dan van Instagram. Het voordeel van deze stories is dat de hedendaagse dingen daarin worden vast gelegd en de mooie momenten op de pagina komen. Zo wordt de kwaliteit van de content op Instagram een stuk hoger. Maar wanneer post je iets? Het is algemeen bekend dat als je frequent iets plaatst, je vaker gevonden wordt en je community weet dat je er nog steeds bent. Hier door komen jou foto’s vaker in hun feed naar voren.Probeer een vast moment op de dag te kiezen voor je foto’s. En doe er niet meer dan 2 per dag. Daarnaast is het belangrijk om te luisteren naar je community. Waar krijg jij meer likes op? Landschapfoto’s? Foto’s met personen of foto’s van eten?
  ———-
 10. Features van Instagram
  Wil je je netwerk vergroten op Instagram? Dan is het wel leuk om mee te doen aan de Weekendchallenge van Instagram. Je kan op het blog van Instagram vele prachtige foto’s vinden die mee gedaan hebben aan de Weekendchallenge.Ook zijn er leuke apps waar je foto’s of video’s snel of haperend kan afspelen. Een van die apps, ontwikkeld door Instagram heet Boomerang.

OVER DE SCHRIJVER

Talitha Berger
Talitha is projectmanager bij ensanne en blogt vol enthousiasme over praktische tips bij e-mail & content marketing.

Laat een bericht achter