02dec

4 journaals over de stadsproducties op weg naar Amare


Al maanden werken speciaal samengestelde ensembles en dansgezelschappen uit Den Haag toe naar het grote openingsfestival van Amare. Het nieuwe theater in Den Haag ging op 19 november officieel open. Helaas gingen de presentaties tijdens het Open Festival niet door vanwege de recent aangekondigde coronamaatregelen. Maar de samenwerkingen en connecties die gelegd zijn blijven! Wij Den Haag gaat door en blijft zinderen in de stad.

Wij Den Haag journaal

ensanne kreeg de vraag om de makers van de stadsproducties te volgen. We kozen hier voor een vorm van een journaal. In het Wij Den Haag Journaal blikten we elke twee weken vooruit op de stadsproducties die gepresenteerd worden tijdens het Open Festival. Presentator Paula Udondek ontmoette makers en stadgenoten die uiteindelijk zullen schitteren op het grote podium. Filmen en montage vond door Blitz Project plaats en Ivar Ooms stond ensanne.nl productioneel bij. Bekijk de 4 journaals!

Journaal 1

In het eerste Journaal spraken we met Jan Zoet. Als directeur van Amare nam hij het initiatief voor de stadsprojecten. Ook nemen we een kijkje bij een van de zes muzikale ensembles: ensembles samengesteld door professionele muzikanten, studenten van het Koninklijk Conservatorium en met een bakermat bij een Haags Cultuuranker. We reisden af naar Theater De Vaillant aan de rand van de Schilderswijk, waar we een jamsessie bijwonen van Lichtpuntjes. Als klap op de vuurpijl spreken we met Sarif Tribou, die aan een gezamenlijke compositie werkt: de Parade naar Amare. Op 20 november (dit was de planning voor de coronamaatregelen aangekondigd werden) zouden zo’n 350 muzikanten door de stad naar het Spuiplein trekken en daar zijn compositie ten gehore brengen.

Journaal 2

In het tweede Wij Den Haag Journaal gingen we langs bij drie van de 9 stadsproducties die op weg zijn naar Amare. Dit keer sprak Paula Udondek met de choreograaf Guillerme Miotto van Corpo Máquina. We maken kennis met Ensemble Klang, het ensemble dat zou gaan spelen in de installatie Honderdduizend bomen en een bos van draad van kunstenares Sara Vrugt. In het Loading dock in Laakkwartier troffen we Slagwerk Den Haag. Samen met  Siggi F en studenten van het Koninklijk Conservatorium werkten zij aan een bijzondere crossover.

Journaal 3

Overal in de stad werd gerepeteerd voor de opening van Amare. In het derde Wij Den Haag Journaal gingen we langs bij Show- en Drumfanfare METRO Scheveningen in Duindorp. Zij zouden gaan meespelen straks in de Parade naar Amare samen met 350 andere musici. Ook gingen we in gesprek met het New European Ensemble. Voor het Open Festival hebben zij samengewerkt met het Internationaal Strafhof. Emlyn Stam vertelt hoe die samenwerking tot stand kwam en over het prachtige verhaal dat verteld wordt in de voorstelling Strange News.

Journaal 4

Een aantal voorstellingen waren voor de nieuwe coronamaatregelen al te zien in de stad. In het 4e Journaal doen we daar verslag van. We reizen af naar de Schilderswijk en bekijken daar het eindresultaat van Lichtpuntjes, door onder andere The Hague Jazz Collective. Daarna gaan we door naar Segbroek, waar Kluster5 en De Dutch Don’t Dance Division een live work-out uitvoerden op muziek in de buitenlucht. Als laatste gaan we langs bij de voorstelling van Ottoman Baroque in Theater De Vaillant.

Foto: Sarif Tribou door de Schaapjesfabriek

OVER DE SCHRIJVER

Sanne Bakker
Sanne Bakker is eigenaar van ensanne en houdt je op de hoogte van trends & ontwikkelingen en de laatste updates van ensanne projecten.