13apr

14 meest gestelde (stomme) vragen aan mij als ondernemer

Ik spreek iedere week veel mensen. Sommige mensen ken ik al langer, andere gaf ik net een hand en toastte met een kop koffie. Iedere week krijg ik ook bijna dezelfde serie van (stomme) vragen langs. Daarom bij deze een blog met deze 14 vragen op een rij.

 1. Waarom zit je niet in Amsterdam, want ja daar gebeurt het toch?
  Ik moet altijd lachen om deze vraag. Vaak wordt die in combinatie gesteld ‘Waar kom je vandaan?’ waarop ik antwoord ’s-Gravenzande. Waarop de reactie meestal is: “Waar ligt dat dan…? Helemaal voorbij Den Haag en Rotterdam?” Yep, mijn Westlandse roots houden me dan ook lekker in eigen regio. En hoewel Rijswijk praktisch bereikbaar was voor ons kantoor heb ik nu het Westland weer als uitvalsbasis. Voor mij prima aangezien ik met 20 minuten in hartje Den Haag, Rotterdam en Delft ben. Juist deze regio past bij mij door de ondernemersmentaliteit en vooral no-nonsense benadering. Ik hoef niet in een grachtenpand te zitten om mijn werk te kunnen doen, sterker nog, ik heb geen kantoor meer. Ik hoef geen luxe auto (tevreden met mijn C1’tje) en hou niet van ‘kijk mij eens’ feestjes. En hoewel toerisme in Amsterdam natuurlijk een motor voor de economie is, is dit ook in tientallen andere regio’s van Nederland veel grootser.
 2. Dat contentmarketing enzo, dat kan mijn buurmeisje/zusje/stagiaire toch ook?
  Meestal is mijn tegenvraag op deze vraag: wat is jouw vak? Als iemand dan antwoord nou ik ben … dan zeg ik toch ook niet, oh dat kan mijn buurmeisje/zusje/stagiaire ook. Contentmarketing is een vak apart en dus niet iets wat je er even bij doet. Het kost tijd, geld en kennis om dit te doen. Het is geen project waar je na 24 uur mee klaar bent, maar een langlopend traject.
 1. Is toch zeker wel lekker dat je iedere ochtend kan uitslapen en vrijdagmiddag vrij kan nemen?
  Nog zo’n vraag die me hard laat lachen. Helaas is dit een echte illusie, waarin meerdere freelancers zich zullen herkennen. Ik werk meer dan gemiddeld en ben meestal al 7.30 uur ’s ochtends in bedrijf. Zij het onderweg, zij het al online. Ik start mijn dag meestal met het lezen van interessante blogs en nieuwssites over techontwikkelingen. Discipline is denk ik een van mijn sterkte eigenschappen. Ik heb altijd wel wat te doen? Ook op vrijdagmiddag  is mijn agenda meestal gevuld en ook in het weekend gaat het door. Ik zou juist eens wat meer vrij moeten hebben J
 1. Wil je niet liever weer in loondienst, toch meer zekerheid he?
  Niets is zeker in deze wereld, ook niet als je in loondienst werkt. Alle jaren dat ik in loondienst werkte had ik ook geen vaste aanstelling of contract. Behalve dat je ongeveer op de 24e van de maand je salaris ontvangt, heb je echt niet meer zekerheid. Nu fluctueert de inkomst natuurlijk per maand. Het kan tegenvallen of juist meer dan meevallen. Er zijn momenten dat het wat rustiger is qua werk, maar op dit moment sta ik nog steeds achter mijn keuze om te ondernemen.
 1. Kan ik ook niet bij jou werken, het lijkt me zo leuk met je team enzo? Kan ik ook niet aanhaken?
  Ik ben hartstikke blij met mijn huidige teamsamenstelling en met het netwerk om mij heen kan ik snel uitbreiden. Uiteraard sta ik zeker open voor nieuwe invalshoeken en samenwerkingen maar er zijn op dit moment geen vacatures.

 1. Jij moet nu zeker wel zoveel verdienen, zo’n hoog uurtarief?
  Nog een illusie die ik je helaas moet ontnemen. Uiteraard zijn de inkomsten redelijk te noemen maar als je ook kijkt wat er aan maandelijkse kosten van afgaat… Zeker aangezien ik het afgelopen jaar veel in ons bedrijf geïnvesteerd hebt. De nieuwe websites, een online magazine, tools en spullen. Ik bouw daarmee uiteraard aan een toekomst. Ik ook reserve moet opbouwen voor mindere maanden en toekomstige investeringen. Dan zijn er nog kosten voor een accountant, opleiding, representatie etc. Uiteraard moet ik ook belasting afdragen, zoals je dit normaal via je werkgever doet. En dat is niet mis kan ik je verzekeren. 
 1. Ik ga ook met freelancen beginnen, dan kan ik ook zo vaak op vakantie! Jij bent echt iedere week op reis he?
  Door mijn blog en ook door mijn werk kan ik regelmatig op pad. Ik kan dan ook locatie-onafhankelijk werken (nomad). Zo ben ik regelmatig naar opdrachtgevers, begeleid ik blogtrips maar ook content aan het maken. Ik bezoek congressen in het buitenland om kennis op te doen. Is het dus vakantie, zeker weten niet. Uiteraard neem ik ook wel vakantie maar zelfs dan ben ik altijd wel aan het werk of bloggen. Maar ik zoek ook naar de balans om thuis te zijn.
 1. Zo’n reisblog, verdient dat nu lekker?
  Eh nee. Met ensannereist, onze reisblog verdienen we nauwelijks iets en dat is ook helemaal niet het doel. We (met mij Talitha en Dianne) doen dit als hobby naast ons werk. Natuurlijk is het een voorrecht dat we vaak gave dingen kunnen bezoeken of op een persreis mee kunnen, maar nadat we weg zijn geweest moeten we ook nog content maken. En een blog kost al zo’n 3 tot 4 uur tijd. Reken dus maar uit, maar het is erg leuk om te doen. Bijkomend voordeel is het netwerk van andere bloggers dat we met de reisblog opbouwen en het werkt als het ware als een portfolio van ons werk.

 1. Vind je het niet stom dat als je net ergens aan begonnen bent je weer weg gaat?
  Ja dat komt regelmatig voor. We starten een project, na een paar maanden dragen we het over en doen een stapje terug. Zelf haal ik het meeste energie uit iets opstarten vanaf het begin, dus doe ik er na een paar maanden weer met liefde afstand van. Soms is dat lastiger omdat het echt voelt of je een kindje weggeeft.
 1. Zeg ik heb een webshop/blog/bedrijf zou je voor mij niet wat tips op papier kunnen uitwerken dan kan ik die ook naar een paar collega’s sturen?
  Vraag je me nu eigenlijk om een gratis advies? Meestal is mijn wederantwoord; wat denk je zelf? Eh nee. Advies geven is iets wat ik niet gratis doe. Dat betekent heus niet dat bij alles direct de teller gaat lopen, maar je moet ook begrijpen dat er grenzen zijn. Je kunt wel onze gratis blogs en tools (ons online magazine bijvoorbeeld) raadplegen en daar allerlei relevante informatie uit halen. Ik geef regelmatig lezingen (waar je vaak ook gratis naar toe kan) of vraag of ik over een onderwerp eens een blog kan schrijven. Wie weet breng je me op een super goed idee ;).
 1. Hoe kom jij aan je klanten, want je hebt er zoveel?
  Netwerk en via via! Bijna al mijn klanten komen door netwerken. Zo ben ik via een medewaterpoloër aan een klant gekomen, via oud-collega’s, via de ene opdrachtgever in de andere gerold. Eigenlijk is alles via via. Een enkele keer ga ik er zelf op af. Bijvoorbeeld als er een vacature openstaat of spreek ik iemand op een beurs of evenement. Daarnaast doen we zelf veel aan marketing want ik geloof in het ‘Praktise what you preach’ concept. Door blogs, nieuwsbrieven en online magazine hebben we letterlijk aanvragen gekregen.
 1. Voel je je niet eenzaam als ondernemer? Mis je geen collega’s?
  Nee, ik heb me nog geen dag eenzaam gevoeld of collega’s gemist zoals ik dat vroeger wel had. Ik heb bij mijn verschillende opdrachtgevers ook collega’s waarmee ik kan sparren. En natuurlijk mijn fantastische ensanne team. Met iedereen heb ik eigenlijk bijna iedere dag wel contact. Telefonisch, social of per app, het is zo makkelijk om iets te overleggen. Ik bezoek veel netwerkevents en leer iedere dag wel weer nieuwe mensen kennen. Ook heb ik een paar ondernemersbuddies, mijn accountant en uiteraard familie die ik bij raad & daad kan raadplegen. Enne af en toe is het ook heerlijk om een dag opgesloten te zitten en allerlei plannetjes uit te werken zonder gestoord te worden. 
 1. Zou je de keuze die je 2 jaar geleden maakte om voor jezelf te beginnen nu weer maken?
  Absoluut! Ik heb daar geen dag spijt van gehad. Uiteraard ben ik dingen op mijn pad tegen gekomen waarvan ik veel geleerd heb en die ik anders zou doen. Maar de afgelopen 2 jaar heb ik meer geleerd dan ik ooit daarvoor in een baan had.
 1. Waar sta je over 5 jaar?
  Waar denk jij dat ik over 5 jaar sta? 5 jaar geleden wist ik echt niet dat ik op dit moment nu hier zou staan. Ik heb wel een droom. Daarover schreef ik al op mijn reisblog: namelijk werken en reizen als digital nomad!

OVER DE SCHRIJVER

Sanne Bakker
Sanne Bakker is eigenaar van ensanne en houdt je op de hoogte van trends & ontwikkelingen en de laatste updates van ensanne projecten.
COMMENT (2)
Claire van Vrijberghe de Coningh / 14 april 2017

Haha! Ik moest zo lachen om de titel van je blog. Waar andere komen met ‘Q&A’s’ of ‘de meest inspirerende vragen’ post je een blog met ‘de meest stomme vragen’. Love it! Het is een kunst hoe je de juiste mensen om je heen verzameld hebt en een team hebt gecreëerd met mensen waar je zelf energie van krijgt. Je bent super goed bezig! Dat wilde ik even zeggen 😉 . Liefs! x

Sanne Bakker / 14 april 2017

Thanks meid! De meeste vragen vind ik namelijk ook omdat ze zoooo vaak gesteld worden, zo stom haha! Vooral over dat uitslapen en waarom ik niet in Amsterdam zit. Thanks voor je complimenten, tot gauw!

Laat een bericht achter